iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир Мещица може да прелее

Язовир Мещица може да прелее 06_1435038114

Язовир "Мещица" в едноименното пернишко село може да прелее, като това е показала проверка на специална комисия, председателствана от инж. Любомир Тасев, главен експерт РР в областна администрация - Перник.

Към момента на инспекцията, разпоредена от областния управител Ирена Соколова.

Водоемът е общинска собственост. Кранът на основния изпускател, който е повреден, е отворен. Има авария на стоманената тръба в шибърната камера пред спирателния кран. Водният и въздушен откос са обрасли с храстовидна растителност. Енергогасителят на основния изпускател е с повреди по бетона. Бързотокът на преливника е непочистен, а речно корито след облекчителните съоръжения е обрасло. Няма технически персонал и охрана. Язовирът не е оборудван с локална система за оповестяване и не е интегриран към Националната система за ранно оповестяване и предупреждение. Това прави състоянието му предаварийно.

С нарочна заповед Соколова е разпоредила язовирът да се поддържа постоянно празен, до възстановяването му до изправно състояние. Трябва да бъдат възстантовени основният изпускател, бързотокът, въздушният и воден откос в срок, заложен в условията на проекта.
До края на юли трябва да бъде почистено и речното корито на отстояние 500 метра след стената на язовира.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.