iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир Извор може да прелее

Язовир Извор може да прелее 09_1410169921

Над 90% от обема си е запълнен язовир Извор. За това се притесняват живущите от селата по поречието на река Косматица след язовира- с. Дебелилак, с. Егълница, с. Калище и всички по поречието на река Струма.

Язовира е даден на концесия на Красимир Паргов,собственика на мина Ораново в която два пъти за 5 години загиваха миньори,спряганият за ковчежник на АБВ и собственик на голяма къща до самият язовир.До този язовир достъпа на обикновени хора ,рибари и собственици на земеделски земи е забранен,опасан е с забранителни табели че е частна собственост.Бариери спират още на главния път случайно попаднали посетители има и жива охрана 24 часа .

Язовира поема всички планински потоци от западния и югозападния клон на планина Колош и в съседство от Коньовската планина от юг.Язовира спешно трябва да бъде изпуснат до ниво 50-60%от обема за да може да служи като буфер за предсоящите есенно-зимни валежи.Язовира е строен от местните жители на с.Дебелилаки с.Извор и сега по незнайни пътища попадна в ръцете на Паргов.

Питаме "Водно стопанство-гр.Перник,как вече над 10 години се дава на концесия този язовир само на Паргов?

Как и за колко време и за какви пари е концесионният договор подписан с Красимир Паргов ?

Кой разреши строителството на брега на язовира и по конкретно на огромна подпорна стена под къщата която ползва Паргов и защо е забранен достъпа на хората до язовира?

Къде е държавата в лицето на областните управители управлявали Перник през годините и управляващи сега?

Същото е положението и с язовир Диканя-пълен е над 90% от обема си стопанисва се от концесионер и по данни на местните ,това е Милев собственика на Петрол-Драгичево.Язовира е потенциална опастност за селата Долна Диканя и Дрен ,събира скатните потоци от три планини.Областна управа да обърне внимание заедно с МВР и да направят спешен оглед на тези язовири за да не стане късно после и да се тюхкаме при поредния потоп и загинали хора !!!

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.