iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Японските гости: "Има необходимост от преразглеждане на начина на строителство на сградите в България"

Японските гости: "Има необходимост от преразглеждане на начина на стросн. bnt.bg

Вчера се проведе семинарът на тема “Противодействие при бедствия и предотвратяване на щетите от тях”, където японските специалисти по преодоляване на последствията от природни бедстви

" Сградите в България са различни от тези в Япония и има необходимост от преразглеждане на начина на строителство, което да се съобрази с опасността от земетресения. Много важно е да се променят законите. Всяка страна има специфично строителство, в Япония като площ с много земетресения, държавата има много стриктно законодателство и строим сгради, които да издържат на земетресения. След голямото земетресение миналата година в регион Тохоку и цумамито, около Фокушима все още има хора, които не са се върнали по домовете си. Съчувстваме на гражданите на Перник, които са засегнати от силния трус, казаха японците. Държавата в Япония контролира начина на изразходването на средствата, предназначени за преодоляването на щетите вследствие природни бедствия. Хората в Япония се подпомагат от една страна превантивно за посрещането на бедствията, от друга се подпомагат и при възникнали щети. По закон, в Япония държавата разполага със средства, които се разпределят по време на бедствия и когато те не достигнат, общините покриват останалата част. Така се случи и при голямото земетресение миналата година, като общината в Йокохама също участва със средства за покриването на щетите. Най-важното по време на бедствие е първо да спасиш и запазиш себе си, за да помогнеш и на другите", това казаха японските експерти, които дойдоха на специална среща в Перник, за да обяснят как да се справяме при земетресение.

Домакинът на форума, предизвикал голям интерес, градоначалничката Росица Янакиева приветства гостите и представи проблемите при преодоляване на бедствието от 22 май. Тя отбеляза, че предстои обобщение на спънките, които е срещнала администрацията при реакциите след бедствието, както и при преодоляването на щетите, чиято левова равностойност е над 35 милиона лева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.