iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Възстановиха фасадна зидария на крепостта "Кракра"

Възстановиха фасадна зидария на крепостта "Кракра" 11_1448546938

На крепостта „Кракра” са възстановени около 230 кв.м. фасадна зидария, част от короната върху крепостните стени и фугировка около 100 кв. м., като всичко това се реализира в рамките на проекта по консервационно-реставрационни работи на средновековната крепост.

Той е по Програмата „КЛИО” – за социална интеграция на безработни лица чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти – недвижимо културно наследство, на Министерството на труда и социална политика. РИМ-Перник е бенефициент по проекта.

„Състоянието на автентичните части на реставрираните крепостни стени в наши дни е критично. Над 1500 м. от крепостните стени, административни, жилищни и култови сгради са компроментирани от времето, а вероятно за това е допринесло и земетресението от 2012 година.”, отбеляза на пресконференция директорът на музея в Перник Емилия Велинова. На нея присъства и директорът на Бюрото по труда Росен Симеонов. Той сподели, че е впечатлен от добрите взаимоотношения с РИМ по време на реализирането на проекта. По думите му в програмата ще бъдат включени и други институции.

Велинова обясни, че са фиксираните подземни кухини, локализираните подкопавания и обрушвания за заздравени. „Доколкото успяхме през тази година беше премахната диворастящата растителност, извършена е и химическа обработка срещу вредни организми, както и други необходими дейности”, уточни Велинова.

В процес е възстановяването на падналите зидове , които са се оказали много повече от предварително регистрираните, което налага работата да продължи до пълното възстановяване. По този начин крепостта ще стане безопасен обект за посещение и по-привлекателен за туристи.

„Броят на туристите непрекъснато нараства, за периода от началото на година до месец септември обектът е посетен от 10 964 души. Събраната сума от такси за същия период в Регионалния исторически музей, Подземния минен музей и крепостта „Кракра” е 23 000 лева”, посочи Емилия Велинова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.