iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въздухът в Перник е мръсен

Въздухът в Перник е мръсен 12_1450158460

Перник е сред градовете с най-замърсен въздух. Това сочи измерване на въздуха, проведено на 13 декември 2015 г. В 13 града на страната е било измерено запрашаване над нормата.

Освен в Перник, превишение на вредните фини прахови частици е регистрирано в Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Кърджали и Шумен, сочат данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Стойностите са между 1,2 и 2,46 над средноденонощната норма. Най-мръсен си остава въздухът в Пловид – по-конкретно в района на квартал “Тракия”. След него се нареждат стойностите, измерени от станцията в столичния квартал „Хиподрума” – 2,18.

Високи стойности, над 2, са измерени в бургаския квартал „Долно Езерово” – 2,07; Смолян – 2,3; Перник – 2,1; София – Павлово – 2,01.

Причина за превишенията на средноденонощната норма на фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, и емисиите от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.