iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Въздухът е замърсен

Въздухът е замърсен 12_1451467955

Дишаме най-мръсния въздух от три години насам, като заради мъглите в последните две седмици количествата фини прахови частици във въздуха надхвърлят в пъти нормите по данни на Изпълнителната агенция по околна среда.

Сутринта станцията в столичния квартал „Павлово“ например отчете 99 микрограма фини прахови частици на кубичен метър въздух при норма от 50 микрограма.

Според всекидневния бюлетин на агенцията най-замърсен тези дни е въздухът в София, Перник и Благоевград. В столицата нормата е била надвишавана до 3,6 пъти в последните дни. Според архива на агенцията подобни високи стойности на замърсяване с фини прахови частици за такъв дълъг период не е имало от 3 години.
Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра и причиняват здравословни проблеми при вдишване.

По изчисления на Европейската агенция за околна среда този вид замърсяване е причина за 430 000 случая на преждевременна смърт в Европа. Друго изследване сочи, че в света числото е 2,1 млн. души.

Основен източник на замърсяването са автомобилите, промишлеността, строителството, замърсените и лошо поддържани пътни артерии и настилки. През зимата обичайно се отчита значителен ръст на замърсяването у нас заради отоплението на дърва и въглища.
В момента срещу страната ни тече наказателна процедура заради прекомерното замърсяване с фини прахови частици. Бяха въведени законови промени, които задължават кметовете от догодина да изготвят планове за реакция при замърсяване на въздуха. В противен случай ги грози глоба от 5 хил. лева.

Освен България сериозни проблеми със замърсяването с фини прахови частици заради мъглите в момента има и Италия. В Рим и Милано вчера беше въведен ограничителен режим за колите. В Рим те се движеха по график на четни и нечетни номера, в Милано автомобилите бяха спрени изцяло. Властите наложиха 300 глоби на шофьори за нарушения на ограниченията, като санкциите са между 164 и 663 евро.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.