iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска беше в пернишкия кв. Калкас на Тодоровден

Вяра Церовска беше в пернишкия кв. Калкас на Тодоровден 03_1458400322

На Тодоровден кметът на община Перник Вяра Церовска наблюдава конните надбягвания в пернишкия кв. Калкас, като по традицията стартът на кушията бе предхождан от водосвет. На откриването присъства и заместник-кметът Денислав Захариев. В конното състезание участват 20 състезатели, които мериха сили в различни категории. За показалите бързина и качества имаше награди.

Тропотът на конски подкови и подвиквания на развълнувани ездачи огласиха и пернишкото село Драгичево. Част от публиката на празника там бяха и кметът Вяра Церовска и заместник-кметът Денислав Захариев. Атрактивните надбягвания тук тази година събраха участници и многобройна публика дошла и от други села- Бучино, Кралев дол, Дивотино, Брезник и Владая.

По -всичко личи,че отбелязването на Тодоровден или още Конски Великден се е превърнало в традиция за региона. На участници днес кметът Вяра Церовска пожела успех ,а на всички именници здраве и берекет!

Състезателите мериха сили в четири категории- конни надбягвания, теглене на шейна до 400кг и над 400кг. Дисциплината – за най-чистокръвен кон събра любопитни погледи на присъстващите. Близо 30 коня пък се надбягваха по импровизираната писта в местността Старо село. Настроението на Тодоровден повдигнаха и самодейците от местното читалище. В програмата участваха и детски състави,които поздравиха участници и публика.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.