iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат смесена система за заплащането на ползването на пътищата

Въвеждат смесена система за заплащането на ползването на пътищата 11_1447245380

Въвежда се смесена система за заплащането на ползването на републиканските пътища, съобщи министър Лиляна Павлова.

Решението е взети днес на заседание на МС. Леките автомобили ще заплащат винетни такси, а товарните превозни средства над 3.5 тона ще заплащат ТОЛ такси - ще плащат на километър. АПИ, съвместно с екипи на МВР, Митници и НАП и ДАИ ще трябва да разработят документацията за въвеждане на ТОЛ система. След това ще се избере изпълнител, а експлоатацията ще започне през 2017-2018 година. По думите на Павлова тази система е по-справедлива.

България 102 място от 148 страни по лошо качество на пътищата, обясни Павлова. Тя беше категорична, че трябва да се вдигне цената на винетките, защото цените за леките автомобили не са се актуализирали от 3 години. 180 000 коли получават винетни стикери безплатно поради инвалидност, заяви Павлова. Те струват на АПИ близо 12 млн лева. Тя обясни, че на година се продават 5-6 млн стикера. В последните години има спад на продажбите, но това се дължи на това, че се придават повече годишни стикери.

От страните в ЕС, които имат винетната система, само в Румъния годишните стикери са по-евтини, отколкото у нас. Годишните стикери за товарни автомобили над 12 тона ще струват 1743 лв, а месечната 174 лв. До 12 тона пък стикера ще струва 1050 лв за година. Леките коли, както Монитор писа, ще плащат 97 лв на година. Очаква се приходите от винетки да скочат със 73.5 млн лева.

Най-бедната страна в ЕС няма как да има качеството на пътищата на Швейцария, обясни Павлова. Тя обаче изрази надежда, че ще може да се направи изкърпване на първокласната и второкласната пътна мрежа, както и най-използваната от третокласната.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.