iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Втора мигрантска вълна ни удря през лятото

Втора мигрантска вълна ни удря през лятото 06_1466831955

Имаме данни за втора мигрантска вълна през това лято, като тя ще бъде съвсем по-различна от това, на което бяхме свидетели по време на първата вълна. Тази, втората вълна, вече е потеглила и тя се чувства в централния средиземноморски коридор. Това предупреждение отправи македонският президент Георге Иванов след среща във вътрешното министерство, на която присъстваха и ръководителите на разузнаването и на службите за сигурност, предава БГНЕС.

Тази среща е във връзка с очакваната втора мигрантска вълна. "Вътрешният министър, заедно с директорите ме информираха за всичко, което придобихме като опит от първата вълна. Предприети са всички необходими мерки. Голяма полза има от присъствието на полицейските служители от страните-членки на ЕС и балканския регион. Всички действия се изпълняват в пълна координация. Кризисният ни щаб ни информира ежедневно за всеки нелегален опит за прекосяване на държавната граница и отварянето на балканския регион", подчерта Иванов.

Президентът на запдната ни съседка уточни, че става въпрос за вълна, идваща от Египет, където в момента има 5 млн. мигранти, а по границите на Судан техният брой на потенциални мигранти надхвърля 20 млн. души. Вътрешният министър Митко Чавков предупреди, че мигрантската вълна не е част от миналото. "Всеки ден ние задържаме и предотвратяваме влизането на 200-300 мигранти", каза още Чавков. Репортерът на БГНЕС припомня, че миналата година през територията на Република Македония минаха над 750 000 мигранти. Всички те идваха от съседна Гърция организирано до македонския граничен град Гевгелия. Там бе създаден и нелегалния лагер в Идомени /Сехово/. В началото на месец март властите в Скопие затвориха т.нар. Балкански маршрут и по този начин спряха преминаването на нелегалните мигранти към страните от Западна Европа. В началото на този месец Гърция бе принудена да премахне нелегалния лагер в Сехово, където в продължение на три месеца държеше близо 10 000 мигранти, въпреки официалното закриване на "Балканския маршрут" от Брюксел на 7-ми март.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.