iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Всеки пети млад човек у нас над 25 години е без работа

Всеки пети млад човек у нас над 25 години е без работа 02_1454483825

Въпреки понижението на официалната младежка безработица в последната година у нас всеки пети млад човек до 25 г. е без работа към края на миналата година, като с 21 на сто младежка безработица страната ни се нарежда в първата десетка с най-висок дял на млади безработни в ЕС, показват данните на европейската статистическа служба за декември. Младите извън пазара на труда са огромен проблем за всички страни. Младежката безработица продължава да е много висока в ЕС - 19.7% към края на м.г. при малко над 21 на сто за края на 2014 г. Това означава, че близо 4.5 млн. европейци до 25 г. не работят. За страните само от еврозоната пък безработицата е 22% за декември, или с един пункт по-ниска от 2014 г. Най-малко безработните са младите в Германия - само 7 на сто, и в Дания - малко над 10 на сто. На другия полюс са Гърция, където почти всеки втори млад човек е на борсата (близо 49 на сто). Тревожно високо е нивото на младежката безработица и в Испания - 46%, и в Хърватска - 41%.

Безработицата у нас според Евростат е 8.8 на сто, колкото е отчетена и през ноември. Това е с 1.4 на сто по-ниско от края на 2014 г. Нивото на безработица у нас е съвсем леко по-ниско от средното за ЕС - 9 на сто. За Евросъюза обаче това е най-ниското ниво от юни 2009 г. насам. С най-малко хора на борсата са Чехия и Германия, в които е отчетена безработица от по 4.5%. Най-тежка остава ситуацията и в края на 2015 г. за Гърция, където официално всеки четвърти е без препитание. За Испания нивото също е много високо - 21 на сто. Испания обаче е сред държавите, в които се отчита най-голям спад (от 23.6%).

ДИНАМИКА

На годишна база нивото на безработица е намаляло в 23 страни, а в Естония е без промяна. В четири страни обаче се е увеличило - това са Финландия, Австрия, Латвия и Румъния. Най-големите спадове на безработицата отчитат още Словакия (от 12.4% до 10.6%) и Португалия (от 13.6% до 11.8%).

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.