iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки пети харчи повече пари по празниците

Всеки пети харчи повече пари по празниците 11_1417008655

Неразумно харчат една пета от българите по време на коледните и новогодишните празници, сочи проучване на сайта creditpoint.bg.

Данните от него показват, че финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки.

Тази

тенденция става все по-видима с всяка изминала година

предупреждават от сайта и съветват българите да бъдат внимателни. Сега е времето да вземат мерки и да не допуснат прекомерно задлъжняване, смятат финансистите от портала.

„През последните седмици туроператорите обявяват ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни,

могат да се

окажат капан за хората с по-ниски доходи

които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира Тихомир Тошев, шеф на creditpoint.bg. По думите му финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост, но неправилното планиране на празничните разходи продължава да се разраства като тенденция.

Според проучването на сайта задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски до средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. Данните от предходни години сочат, че близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. Затова от сайта съветват онези, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си, преди реално да са ги получили.
През януари растат закъснелите плащания
Прогнозата на експертите за януари 2015 г. е отново да станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи. Обикновено през първия месец на годината домакинствата закъсняват и изпитват затруднения дори с плащането на задължителните сметки за ток и парно, както и на вноските по кредити.

„През последните няколко години се наблюдават проблеми с покриване на разходите за комунални услуги, плащания по кредити и текущите разходи на домакинствата през месец януари”, казва още Тошев. „Дори да има и други фактори за това, основната причина за повечето потребители са именно зле планираните разходи около коледните празници. Хората харчат не само повече от заплатите си, но и посягат към спестяванията”, допълва Тошев.

По думите му затова на тези потребители се налага да започват новата година с редица лишения, за да успеят да погасят задължителните си разходи. По този начин лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат „домино” ефект и продължават и през февруари и март.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.