iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки ден се топим със 156 души

Всеки ден се топим със 156 души 02_1454749964

Всеки ден населението на България намалява със 156 души, като това показват официалните данни на Обединените нации в един от последните им доклади за демографските процеси. Според статистиката годишно страната ни се топи с по 57 000 души, колкото е населението на градове като Враца или Габрово.

Тревожните изчисления показват, че ако се запази негативната тенденция, до 2050 година нацията ще се редуцира с цели 28 на сто. Подобна съдба грози също така северната ни съседка Румъния, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Латвия.

В момента населението в страната ни е 7,15 млн. души, като от тях 3,4 млн. души са мъже, а 3,6 млн. са жени. С бързия темп на изчезване обаче до 30 години у нас ще живеят едва 5,1 млн. души, което е спад с близо 2 млн. души от 2015 година.

Една от причините за демографската криза е по-малкият брой деца, които раждат българките.

Добрата новина е, че продължителността на живота през 2050 година ще достигне 77,8 години, което е с около 4 години повече от сегашните показатели. През 2100 година медицината ще е още по-развита и качеството на живот - по-добро. Това ще осигури средна продължителност на живот от 83,9 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.