iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора се отопляват на въглища

Все повече хора се отопляват на въглища 06_1434011147

През 2014 г. се увеличава производството и потреблението на въглища в България. Това показа доклад на EURACOAL, организацията на европейската въглищна индустрия.

Данните показват, че през миналата година у нас са добити 32,6 млн. тона лигнитни въглища. За сравнение през 2013 година добивът е бил 28,6 млн. тона. От методологията става ясно, че през миналата година организацията променя своята методология, според която у нас вече няма добив на антрацитни въглища, а той е приравнен на лигнитни въглища. През 2013 г. в страната са добити 2,1 млн. тона антрацитни въглища. Данните обаче показват недвусмислено, че се увеличава потреблението на въглища в страната – от 25,5 млн. тона до 31,2 млн. тона лигнитни въглища. Докладът отбелязва и промяната на ръководството на „Мини Марица-изток”, извършена от новия енергиен министър Теменужка Петкова в края на 2014 г. Като цяло данните за Европа показват, че тенденцията е обратна – намалява както добивът, така и потреблението на лигнитни въглища. Това се дължи основно на свиването на добива и потреблението в Германия, Гърция и Полша. Рязко намалява добитото количество на антрацитни въглища в Украйна – от 83,7 млн. тона до 65 млн. тона. Обяснението може да бъде открито във водените военни действия именно в богатите на въглища региони на страната.

Според статистиката на EURACOAL в България няма добив на антрацитни въглища. През миналата година са потребени 2 млн. тона от този тип. През 2013 година потреблението е било 1,7 млн. тона.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.