iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече богаташи се изасят на село

Все повече богаташи се изасят на село 04_1430307465

Все повече българи с добри материални възможности се изнасят на село и предпочитат спокойния живот на село пред забързания ритъм на големия град.

Хората с добри доходи търсят качествени и модерни къщи по селата, сочат данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. През изминалите месеци най-активно са се търсели къщи по селата в Старозагорско и Търновско.

В района на Стара Загора около 50 на сто от купувачите са българи, а средната цена на закупените къщи е 11 000 евро. В Търновския регион прави впечатление, че се търсят както евтини селски имоти, така и къщи висок клас на цени над 60 000 евро. Средната цена на закупените имоти около Велико Търново е 41 750 евро, а районът се радва на нарастващ интерес както от страна на българи, така и на британци и други националности, показват още данните на брокерите.

Все още пазарът край морето е слаб поради отдръпването на руснаците. Все повече от тях се ориентират към имоти за постоянно пребиваване в големите градове, което доведе до почти нулеви продажби в курорта Слънчев бряг. В зимните курорти обаче се наблюдава обратната тенденция.

В Пампорово сключените сделки отбелязват двоен ръст спрямо същия период на миналата година. Причината е нарасналият интерес от страна на български купувачи към апартаменти в курорта. За разлика от зимния сезон на 2014 г., когато купувачите там бяха руснаци и британци, през 2015 г. се наблюдава цялостно изменение на профила на купувачите и 95 процента от тях вече са българи.

Имотите в Боровец продължават да са желани от българските купувачи. И през тази година основно българи купуват имоти в курорта, а броят на продажбите задържа нива. В момента Банско е най-интернационалният ни ски курорт, тъй като чужденци напират да купуват апартаменти. Най-многобройни са британците, които към момента са 36% от купувачите. 18 на сто са руснаци, а българите - 10%.

Апартаменти в курорта притежават и жители на Украйна, Гърция, Франция и други страни.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първото тримесечие на 2015 г. е 360 евро/кв.м, а средната покупна цена на апартаменти в курорта е малко по-висока от миналата година – 24 000 евро при 20 100 евро за 2014 г. Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец са 640 евро/кв.м и 32 370 евро за апартамент, а в Пампорово са малко по-ниски от тези в Банско – съответно 340 евро/кв.м и 21 400 евро средно за апартамент.

Раздвижва се имотният пазар в столицата, показват данните на агенцията за недвижими имоти АДРЕС. Активността в броя на сделките през първото тримесечие се покачва с над 20 на сто на годишна база спрямо същия период на 2014 г., когато ръстът е бил около 7 процента. Силното раздвижване на имотния пазар проличава и в сериозния ръст на новоотпуснатите ипотечни кредити. Броят на ипотеките през първите три месеца в София е скочил двойно спрямо същия период на миналата година.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.