iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все по-малко животни се търсят заради болестта "син език"

Все по-малко животни се търсят заради болестта "син език" 09_1410428170

Вестник Новинар пише, че заради болестта "син език" все по-малко се търсят животни за традиционното родопско барбекю. Това се жалват се майстори на печената мръвка.

Болестта „син език” по добитъка погубва традиционното чеверме. Майсторите на печената мръвка обясняват, че заради болестта са спаднали продажбите на животни за шиша. Само в Смолянско досега са натръшкани 860 овце, а според ветеринари епидемията е достигнала своя пик, съобщи smolyan.bgvesti.net.

Очакванията им са през следващата седмица да има спад на заболеваемостта и смъртността сред стадата. С появата на заразата обаче все по-малко животни се намират за чеверме и курбан особено през последните седмици, жалват се майсторите на родопското барбекю. Все още няма скок в цената на добичетата и те вървят около 5-6 лева за килограм живо тегло.

„Засега няма промяна в цената на чевермето в заведенията - 25 лева за килограм, но не е изключено и поскъпване в бъдеще”, коментира известният майстор Манол Пелтеков.

Междувременно епидемията от „син език” вече се отразява на ресторантьорския бизнес. Кръчмите в Пловдив са започнали да предлагат чеверме само след предварителна заявка, съобщи plovdiv24.bg.

Заведенията под тепетата предлагат алтернативен вариант - клиентът сам да си купи агне, тъй като по този начин ще бъде сигурен в произхода на животното.

След това заведението си прихваща само печенето на шиш. Няма намаление на цената на агнешкото чеверме в ресторанта - килограмът струва 22 лева, а ако си поръчате само една порция, ще платите около 12-13 лева. В Пловдивско са регистрирани 10 огнища на „син език”, а болестта е уморила 327 животни. За щастие на овцевъдите разпространението на болестта е спряно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.