iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все по-малко хора си купуват стаж за пенсия

Все по-малко хора си купуват стаж за пенсия 12_1450525071

По-малко хора са излезли тази година в пенсия чрез откупуване на стаж, като за първите девет месеца на т.г. новите пенсионери, платили за стаж на НОИ, са 2365 души. Към септември м.г. те са били 2542 новопенсионирали се, като тогава се отбеляза увеличение спрямо 2013 г. Това показват данните на осигурителния институт. Въпреки че са по-малко, новите пенсионери купуват повече стаж. Средно на човек недостигащият закупен стаж е близо 23 месеца, а година по-рано е бил 22 месеца. Проблемът се задълбочава, защото данните на НОИ показват, че все повече хора не могат да съберат стаж за пенсия. През тази година 23% от новите пенсионери са били на 65 и повече години и са се пенсионирали с по-малък стаж.

След 2011 г. бе премахната възможността недостигащите години да се плащат разсрочено и това доведе до спад на хората, които купуват стаж. В момента при навършена възраст за пенсия, но с до 5 г. недостигащ стаж, човек може да си купи накуп липсващите месеци при пенсионирането. За това трябва да платят по 74.74 лв. за всеки липсващ месец - това е осигуровката за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.

Хората с диплома от университет могат да си купят годините на ученето, но не повече от 5, по всяко време - през трудовата си кариера. Експертите съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, тоест ще им излезе по-скъпо. Според данните на НОИ за деветмесечието на тази година 4263 души са си платили осигурителен стаж до 5 г. или са внесли за своя сметка осигурителни вноски за времето, през което са учили.

За деветте месеца на 2015 г. НОИ е получил почти 10.7 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за недостигащ стаж. За цялата минала година НОИ е получил приход в размер на 15.7 млн. лв. от закупилите стаж хора, за да излязат в пенсия, и за времето на обучението си. Близо 5 хил. пенсионери са си купили миналата година стаж, а хората, платили осигуровки за времето на учене, са малко над 6 хил. души.

Източник:

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.