iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все още няма да влизаме в Шенген

Все още няма да влизаме в Шенген 10_1444135462

Няма да влезем в Шенген и тази година, като решението за приемането на България и Румъния отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на Европейския съюз. В дневния ред са заложени проблемите с бежанците и граничния контрол. Това обявиха пред БНР представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за страната ни.

Премиерът на Румъния Виктор Понта заяви още в понеделник пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно Понта призова да не се хранят илюзии за приемане и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще бъде отложено и през следващата година.

„Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги са казвали, че са против”, коментира Понта.

Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на Европейската комисия за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година.

Тя не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици.

По програма следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.