iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Връщат по три деца на ден на родителите им

Връщат по три деца на ден на родителите им 06_1435056619

Всеки ден социалните работници връщат по 3 изоставените деца при биологичните им родители, като това показват данни на Агенция за социално подпомагане (АСП) за 2014 г.

През миналата година отделите „Закрила на детето“ са работили за интеграцията на 1898 хлапета. 1157 от тях са били върнати при родните им майки при близки роднини. На тези семейства социалните оказват социално-психологическа и финансова помощ. Експертите не са успели да реинтегрират 741 хлапета, които останали в институции, защитени жилища или приемни семейства. „Причините за неуспешна реинтеграция са комплексни. Най-често това са многодетни семейства с ниско образование и социален статус. Те не желаят да изпълняват родителските си функции.“, обясниха от АСП. През миналата година социалните служители са предотвратили изоставянето на близо 2900 деца.

„В повечето случаи това са майки, които са получили финансова подкрепа и психологическа помощ, в момент, когато са мислили да оставят детето си.“, твърдят социални работници. В същото време в отделите „Закрила на детето“ са постъпили 19 559 сигнала за дете в риск или по 53 сигнала на ден. Това са деца оставени без надзор, просещи или жертва на насилие.

През миналата година при приемни родители са били настанени 332 деца, като част от тях продължават са живеят при временните си семейства.

В края на март 2015 г. при приемни родители живеят над 2300 сирачета, като 100 от тях са включени в услугата през първите 3 месеца на година. За една година броят на приемните родители се е увеличил с 492, като едва 9 от тях са доброволни.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.