iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вноските за пенсия може да нарастват с 0.5% годишно

Вноските за пенсия може да нарастват с 0.5% годишно 01_1421665995

На година вноските за пенсия може да нарастват с 0.5%, предлага социалния вицепремиер Ивайло Калфин по повод увеличението на осигурителните вноски, които придобиха през почивните дни по-конкретни измерения.

"Нарастването може спокойно да бъде с половин процент годишно", каза Калфин пред БНР. Според него увеличението ще стане бавно и няма да бъде усетено като шок. "Няма да бъдат вдигани данъци, осигуровки и т.н. - нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите", смята вицепремиерът.

"В момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите", аргументира се Калфин. В момента 53% от пенсионната система се издържа от данъците. От ГЕРБ все още не са заели позиция по този въпрос. Реформаторският блок обаче е готов да подкрепи увеличение на осигурителната тежест при определени условия - да се докаже такава необходимост с анализи, и промяната да върви в пакет с цялостна пенсионна реформа.

Вчера Калфин отново заяви, че държавата ще търси пари за великденски добавки за пенсионерите с най-ниски доходи. "Ще търсим възможности, това зависи от изпълнението на бюджета. Моето мнение е, че трябва да има, че ниските доходи трябва да се увеличават, за да се стимулира икономиката", обясни Калфин пред Нова тв. За Коледа възрастните хора с доходи до прага на бедност, който е 286 лв., получиха по 40 лв. към пенсията си. От добавката се възползваха над 1.2 млн. души.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.