iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вноската за пенсия се повишава

Вноската за пенсия се повишава 05_1432189737

Противно на обещанието на ГЕРБ да не вдига осигурителната тежест кабинетът реши вноската за пенсия да се увеличи с 2% до края на мандата на Бойко Борисов, като ръстът ще е на два пъти с по 1% - през 2017 г. и през 2018 г. Това би струвало на бизнеса и гражданите около 600 млн. лв. само за тези две години.

Решението е част от пенсионната реформа, която се обсъжда от декември насам. Това е по-малко от исканите 4.5% за 12 г. от вицепремиера Ивайло Калфин. Преговорите се водеха до последния момент при премиера Бойко Борисов. Така промените в Кодекса за социално осигуряване влизат в парламента, а Борисов обеща подкрепата на ГЕРБ и коалиционните партньори, "а защо не и на останалите партии".

Компромиси от всички страни - така социалните партньори определиха постигнатото. Синдикатите извоюваха най-големите отстъпки за работещите първа и втора категория. Такива предстоят и за военни и полицаи, въпреки че бе прието първоначалното предложение за минимална възраст от 52 г. и 10 м. от догодина. Най-ощетени отново ще са работещите в масовата трета категория, за които възрастта за пенсия ще расте до 65 г., стажът ще се увеличи до 40 г. за мъжете и 37 г. за жените, а осигуровката за пенсия - с 2%. Увеличението ще отива в НОИ, а вноската за втора пенсия се запазва 5%. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че са отстъпили от искането за ръст на вноските, защото финансовият министър ги убедил, че ще се подобри значително събираемостта. "Само за първите месеци имаме с 300 млн. лв. повече събрани от осигуровки. Получихме уверението на финансовия министър, че събираемостта ще бъде повишавана през тези години, което ще ни позволи да не увеличаваме рязко вноските през следващата година", обясни Димитров.

Разчети за мерките няма - не се знае кога ще се балансира бюджетът на НОИ с по-ниския ръст на осигуровките и възрастта за категорийните работници.

Реалните проблеми на осигурителната система - инвалидните пенсии, пенсионните фондове, ще се решават до края на годината. Това означава, че пакетът с мерките на Калфин ще се допълва още.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми, които не са популярни, са отлагани във времето. Беше много трудно между работодатели, синдикати и правителство да се намери разумен компромис. Опитахме се всички да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви премиерът. Калфин призна, че Борисов се е намесвал в критичните моменти на преговорите.

След заплахата с протести миналата седмица синдикатите "убедиха" бизнеса и кабинета да приемат по-малко години за пенсиониране на работниците от тежкия труд, както и други привилегии за миньорите. Ако са работили поне 10 г. под земята, те ще могат да се пенсионират на 45 г. при съкращение или ликвидация и преобразуване на предприятието. Ако веднъж получат ранната пенсия обаче, няма да имат право да работят повече първа категория труд. И тази възраст ще расте с по 4 месеца, докато стигне 50 г. Иначе в първа категория ще се пенсионират на 55 г. Втора категория ще излиза в пенсия на 60 г. И за двете категории труд отстъпката е с по 2 г. Стъпката за увеличение на възрастта за пенсия обаче се запазва - за жените ще е с по 4 месеца, а за мъжете с по 2 месеца до 2029 г. След това - с по три месеца годишно.

За сектор "Сигурност" ще има минимална възраст, но все още не е ясно каква точно, защото до края на годината ще се направи диференциация на труда в специалните ведомства. В 6-месечен срок ръководителите на ведомства от сектора ще направят предложение за диференциране на длъжностите, които ползват права за по-ранно пенсиониране, техния риск и натовареност, разясни Калфин. Това трябваше да стане преди гласуването от МС, но синдикатите се запънаха, че искат 50 г. за всички.

За трета категория годините ще се увеличават с по два месеца за жените до 2029 г., а след това до 2037 г. - с по три месеца годишно. Мъжете ще се пенсионират с по два месеца по-късно до 2018 г., а след това - с по един, докато през 2029 г. стигнат 65 г.

ЕДИННИ

"Тъй като предстои да се приемат в парламента здравна, правосъдна реформа, сигурност, антикорупционната стратегия, ще ви моля всички парламентарни групи, които представят коалицията в парламента, да се съобразяват с решението, което гласуваме. Би било много лош знак в парламента да бъде бламирана една или друга реформа. Така че дали е Калфин, Москов, Иванов или Бъчварова, няма абсолютно никакво значение, нашите парламентарни групи са длъжни да го изпълняват. Госпожа Кунева или Бъчварова, моля ви, когато отивате на групи или на партийни ръководства, аз имам грижата за ГЕРБ, разбира се, да бъде подкрепяно. Mного неприятно ще звучи и в обществото в парламента да бъдат бламирани реформи, които кабинетът вече е приел", казва на министрите си Борисов на заседанието. От КТ "Подкрепа" започват срещи с всички партии, за да не "тръгне безпринципна търговия" за пенсионната реформа.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.