iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече ще могат да проверяват дали е платен данъкът на колата по електронен път

Вече ще могат да проверяват дали е платен данъкът на колата по електронен път 10_1414063646

Ще проверят дали е платен данъкът на автомобила по електронен път, когато се извършва технически преглед, съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова в УНСС.

Ангелкова участва в научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения" във висшето учебно заведение.

„С нормативни промени е предвидено при технически преглед на превозно средство, проверката за платен данък да става по електронен начин в реално време. От миналата година системата е внедрена пилотно в Столична община. От началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 милиона лева в сравнение с миналата година", обясни Ангелкова.

Министърът даде уверение, че целият бюджет на ОП „Транспорт" е договорен и са разплатени 2,5 милиарда лева, което се равнява на 63% от бюджета. Тя посочи, че са изградени общи 141 км нови автомагистрали, 30,8 км нови първокласни пътища, 13 км метролинии с 13 метростанции, 16 км рехабилитирани пътища и 242 км жп линии.

Видин - София и Калотина - София са приоритетни проекти

"Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и по тях Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура" провеждат ежедневни срещи с Европейската инвестиционна банка и Световна банка, за да може тези проекти да бъдат включени за финансиране. Тези проекти не се захвърлят, напротив, по тях се работи", увери министърът на транспорта.

„Другият важен проект, който сме предложили от пътните проекти е тунелът под връх Шипка. В момента апликационната форма за обхода на Габрово е в ЕК и е приета. Работи се по пътните отсечки на обхода и по изграждането на тунела. Необходимо е да има проекти, които могат да стартират веднага и да усвояват средства, а АМ „Хемус" в частта си от Ябланица до Плевен е точно такъв проект", обясни Ангелкова. Тя съобщи, че от догодина може да стартира реално строителството на обекта, а също и лот 3.1 и 3.3 от пътните участъци на АМ „Струма".

Очаква се проектирането на Видин-София да приключи в края на 2015 или началото на 2016 година.

Довършване на южните ЖП проекти

„По отношение на железопътните проекти, изключително важен приоритет е довършването на железопътното трасе Пловдив-Бургас Втора фаза, както и направлението до турската граница Елин Пелин-Ихтиман-Септември. С това общият бюджет на железопътните проекти е около 1 милиард и 30 милиона евро. За да довършим направлението, сме включили трасето Драгоман-София-Елин Пелин", допълни Ангелкова.

Тя поясни, че за първите 3 години България има запазен бюджет от 406 милиона евро по „Connecting Europe facility". „Този бюджет се гарантира едва след като държавата подаде апликационна форма за тези си проекти и тя бъде одобрена", обясни Николина Ангелкова.

„Летище София е обслужило общо около 3 милиона пътници, което е с 10% над предходната година", отчете още служебният министър на транспорта.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.