iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вече се търсят тристайни апартаменти

Вече се търсят тристайни апартаменти 02_1423736497

Увеличило се е търсенето на тристайни апартаменти за сметка на по-малки двустайни или едностайни, показва анализ за пазара на жилищни имоти за миналата година на "Адрес".

Освен това, ако доскоро купувачите са държали да похарчат парите си предимно за жилищна площ, то вече се търсят допълнителни удобства, като гараж.

"Хората се насочват към по-големи апартаменти, особено семействата с по 2 деца. Заедно с това се върви към увеличение при покупките на гаражи. Така се оформя тенденцията за търсене на 3-стаен с място за семейната кола", каза Калоян Богданов от компанията. Често, ако е намерен идеалният апартамент, но офертата е без гараж, брокерите започвали да търсят в района такова помещение.

В същото време водещата причина за покупка - за живеене, постепенно отстъпва пред желанието за инвестиция. Според наблюдателите на пазара основната причина за това е в проблема с КТБ. Влияние оказват и по-ниските лихви по депозитите, както и данък лихва. "Желанието за инвестиция в имот е добро за раздвижването на пазара. Но не е добър показател за икономиката, защото сочи неувереност в нейното развитие. Ако хората се чувстваха сигурни, щяха да влагат парите си в бизнес", допълни Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

Според него ако през първата половина на годината лекият ръст от около 2% в броя на сделките е показал "рестарт" на бизнеса с имоти, то през втората половина вече се наблюдавал сериозен ръст от 12 на сто. Прогнозата е той да се запази и през тази година. Една от причините за това са по-изгодните условия за ипотечно кредитиране. Клиентите се активизирали особено много през последното тримесечие на 2014 г. - в по-големите градове, като София, Варна, Бургас, Пловдив, увеличението на сделките е с 30% спрямо същия период на 2013 г. В по-малките градове обаче не се очаква никаква промяна.

Заради повишеното търсене брокерите се опасяват от дисбаланс, тъй като липсват достатъчно качествени имоти. Според анализа вече е време за ново строителство и за изгодно банково кредитиране на строителните предприемачи. Проблем са бавните режими в общините и липсата на инфраструктура, което води до преуплътняване на стари квартали. Така обаче се понижава качеството на предлаганите имоти.

НОВ ДОМ

Над 2460 нови сгради с общо 10 000 жилища в тях са пуснати в експлоатация през миналата година, показват данните на НСИ, оповестени вчера. Новите здания са с 526, а апартаментите в тях - със 754 повече в сравнение с 2013 г. Само за последното тримесечие на 2014 г. в експлоатация са пуснати 698 нови сгради. Повечето от тях са къщи, а блоковете са 12.2%. Най-много са пуснатите в експлоатация сгради в областите Бургас - 107, Варна - 91, и София - 79. Средната площ на новите жилища е 90 кв. м.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com