iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече са доставили първите ваксини за "син език"

Вече са доставили първите ваксини за "син език" 03_1425474159

Ваксината за болестта син език е получена, като започват да ваксинират първите 7 гранични области, каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Ваксината е производство на френска фирма и е доставена по процедура. Такава е информацията, която е предадена на министър Танева.

По думите й няма никакви опасности и нещо, което да не е направено по закон, така че животновъдите не може да се притесняват. До министъра на земеделието не е достигнала информация, че животновъдите ще отказват да ваксинират животните си, ако нямат гаранции за тази ваксина.

„Днес в БАБХ е имало пресконференция по този въпрос, там ще бъде изяснено всичко за ваксината”, каза още министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Дебатът за цената на млякото продължава на ниво ЕС, добави министър Танева. И припомни, че първо България е поставила въпроса на Съвет на министрите на земеделието в ЕС още през декември 2014 г. България е получила подкрепа на исканията си от още 7 членки на ЕС. "Ние искаме мерките, които се прилагат да са съотносими към спецификата на млечното производство в нашата страна", каза Танева.

"Прилаганите в момента мерки върху сухото мляко и кравето масло не се отразяват на нашия пазар, тъй като ние нямаме такова производство. Ние трябва да получим мерки, които са адекватни за нашето производство. Извън това, ние трябва да работим и върху законодателните мерки у нас", каза още министър Танева. "У нас вече има две наредби, по отношение на храните - в детските и училищни заведения и директни производства. Има и промени в Закона за храните, които подкрепят българските производители. По отношение на финансите българските стопани също ще получат по-висока подкрепа", каза още земеделският министър. Тя уточни, че всеки вид животно ще получи по-високо подпомагане от кампания 2015.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.