iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вече предлагат биологични продукти на Женския павар в София

Вече предлагат биологични продукти на Женския павар в София 11_1447503085

Вкусни ябълки и круши директно от градината на производителите могат да се купят вече на Женския пазар в столицата, като на най-голямото и известно софийско тържище заработи фермерски пазар. Всеки петък и събота той ще предлага биологични продукти с гарантиран произход.

Идеята е на щандовете столичаните и гостите на града да намират вкусна храна, със сладостта на домашно приготвените деликатеси от село. Общинската фирма „Пазари Възраждане” е организатор на инициативата, която се подкрепя и от Министерството на земеделието и агенцията по храните.

„Целта ни е да насърчим директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие и да изградим доверие към дребните производители от региона. Те ще получат директен достъп до клиентите. По този начин ще скъсим търговската верига и няма да има нужда от прекупвачи”, каза при откриването на биопазара зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Той посочи, че на новия пазар могат да продават всички регистрирани производители на селскостопанска продукция, но предимство ще се дава на тези, които предлагат екопродукти.

Шефът на „Пазари Възраждане” Николай Георгиев посочи, че има тенденция големите тържища да се превърнат единствено в места, където се прекупува и препродава стока.

„На този фермерски пазар за екохрани клиентите ще получават по-добра и качествена стока, при това на конкурентни цени”, изтъкна Георгиев.

Още в първите часове от откриването на фермерския пазар имаше голям интерес към предлаганите продукти на двайсетината производители, видя „Новинар”. Килограм от прословутите картофи от Смолян и ябълки от Кюстендил се харчеха съответно по 60 стотинки и по левче.

По тарабите имаше изложено вино от Сандански, домашни сладка от горски ягоди, горски боровинки и горски малини от благоевградското село Краище, муров и боров мед, лютеници, круши, тикви, орехи, зеле, царевица, лук, биобоб и леща, сушени плодове, билки и подправки.

Шефът на Женския пазар обеща, че ако интересът към фермерския пазар се запази траен, ще се увеличат дните, през които той ще бъде отворен.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.