iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат такса „Смет” на перничани

Вдигат такса „Смет” на перничани 11_1448790108

Вдигат таксата „Смет” на перничани, като в противоречие със закона я определят на база данъчна оценка на жилището. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проекта за план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването в община Перник за 2016 г., на което малобройните присъстващи станаха свидетели на сблъсък на позиции между общинската управа, общински съветници и граждани. Според план-сметката за 2016 г. Общината ще дава годишно за хигиена по 8 920 808 лв.

От 1 януари 2016 г. перничани вече ще плащат по 2,25 промила такса „Смет”, а не по 1,8 промила както досега. Според кмета завишението не е драстично и едно домакинство ще дава по около 10 лева повече на година. Фирмите и юридическите лица пък ще дават по 7 промила за местния налог, който до момента беше 6,5 на хиляда.

Скокът в цената бил продиктуван заради увеличената сума в договора с фирмата по чистотата, свързана с перото „Зимно и лятно почистване на уличните платна, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване, в т.ч. поддържане и на общински зелени площи” и която вече е 4 108 436 лв. Вяра Церовска обясни, че в това перо са включени дейности като почистване на гробищни паркове, детски площадки, междублокови пространства, както и изграждане в най-кратък период на две площадки за едрогабаритни отпадъци /мебели, електроуреди/ край кв. Караманица и в район „Страната”.

Адвокатът Анжела Асенова в качеството си на гражданин попита кое налага увеличението на същото перо по план-сметката, при положение, че досега по него са били заложени 745 000 лв. „Досега са фактурирани суми, които многократно надвишават заложените пари по това перо и това е една от причините за задълженията на Общината”, каза кметът Вяра Церовска, мотивирайки се, че с по-високата сума става ясно за какво точно се плаща.

Асенова обаче не бе съгласна с нейните думи. „За да се усвоят 4-те милиона, трябва 24 часа в денонощието и 360 дни в годината улиците ни да бъдат метени и мити”, обяви тя. Не искам да ми бъде завишавана такса „Смет” за миене и метене, като не зная как ще се случва това, бяха думите на адвокатката.

Тук се намеси зам.-кметът Владислав Караилиев, който уточни, че към проблемното перо са включени договори на 6 други фирми, които чистят града, разделен на 6 района, като за това получават общо 1 920 802 лв. без ДДС или 2 304 962 лв. с ДДС.

На това Анжела Асенова отвърна, че обявената обществена поръчка е непрозрачна и че в нея няма и помен от тези фирми. Отговорът от страна на управата бе, че това е редовна практика в мандатите досега и че в основния договор има специфики, като посочените в случая допълнителни контракти.

Асенова атакува и начина, по който се образува таксата за битови отпадъци, който за физическите лица се определя на базата на данъчната оценка на жилището. В чл. 67 от закона за местните данъци и такси има изричен запис, че размерът на местния налог „се определя в левове според количеството битови отпадъци”, обяви тя, но смислен отговор на питането си защо се престъпва законът така и не получи.

Представители на фирмите „Стомана Индърсти” и „Блу пойнт” обявиха, че са недоволни от досегашното сметосъбиране. При заявени 380 почиствания, реално от фирмата са идвали 38 пъти, твърдят оттам. Притесненията им са, че трикратното, според тях, завишение на такса “Смет”, ще доведе до утежнения във фирмите. Няма трикратно завишение на налога при нито една фирма, заяви кметът.

Според план-сметката, цената на еднократно събиране сметта от бобър и транспортирането й до депо от 10 лв. скача на 23, 65 лв.

1 400 контейнери за смет ще бъдат поставени в община Перник, като част от тях ще бъдат нови, а други – ремонтирани, каза кметът Вяра Церовска.

На сайта на Община Перник вече има телефон, на който граждани могат да подават сигнали за нередности около събирането на отпадъците.

Общината ще плаща на фирмата по чистотата на извозен тон отпадъци. Цената е 61 лв. за тон и според кмета, така хигиенната фирма ще има стимул да чисти повече и по-добре. Нещата с чистотата в града ще се променят, твърдят от общинската управа и призоваха към търпение.

Трима общински съветници от ГЕРБ, двама от БСП, един от БДЦ, един бивш общински съветник от БСП, няколко представители на бизнеса, граждани, които се броят на пръстите на ръцете и журналисти проявиха интерес към общественото обсъждане.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.