iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат такса "Смет" и в Ковачевци

Вдигат такса "Смет" и в Ковачевци 01_1451724109

По-висока такса смет ще плащат от 2016 година физическите и юридическите лица на територията в община Ковачевци, като решението бе взето на редовно заседание на Общинския съвет в края на миналата година.

Местните законотворци гласуваха увеличение от 6 промила на 8 за жилищни, нежилищни и вилни имоти, намиращи се в границите на районите и от 8 на 10 промила за фирмите.

Предложението за по-високата такса смет бе внесено от кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. Той се мотивира, че има два фактора, които налагат неизбежното увеличаване.

„Първият момент е започването на изплащане на безлихвен заем, с който миналата година община Ковачевци закупи съдове за смет. Това са контейнери тип бобър, кофи мева, кошчета за централната част, които са поставени във всички села. Другата причина, която налага увеличаването е извозването на сметта от община Ковачевци до новото депо за битови отпадъци в Перник. По предварителна прогноза това ще започне през месец март идната година, в следствие на което курса на един автомобил ще се увеличи с 60-70 километра. Ще са необходими средства за амортизация на машината, износване на гуми, трябва да се закупи и винетка, защото досега не сме ползвали”, аргументира се Васил Станимиров.

По негови думи преди четири години, когато община Ковачевци си беше закупила автомобил и бе направено общинското предприятие, промилите са били намалени, но сега обаче тези разходи трябва да се покриват.

Съветниците от АБВ и ГЕРБ се противопоставиха на увеличението на такса смет и приемането на план-сметка за почистване на общината. Те считат, че увеличението е необосновано и ще намали събираемостта. Освен това апелираха че колегите им от БСП са вдигнали такса смет, тъй като са мнозинство в местния минипарламент.

Общинските съветници Марияна Методиева и Николай Николов от АБВ заявиха:

„Предлаганото увеличение е не само нецелесъобразно, а е и тежест за изрядните платци, които ще бъдат натоварени допълнително. Решението е не увеличаване на таксата, а увеличаване на събираемостта ѝ.
Общинските съветници от АБВ – Ковачевци считаме, че икономическа стабилност не се постига с увеличаване на данъчната тежест, а със строг контрол и разумно разходване на постъпленията в общинския бюджет, за което има достатъчно механизми” .

„Крайно некоректно е да се казва, че съветниците от БСП са вдигнали таксата за битови отпадъци. Това е неясна и неточна позиция на другите две партии, които присъстват в Общинския съвет”, коментира Станимиров.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.