iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Варна изпраща помощи на Мизия

Варна изпраща помощи на Мизия 08_1407476879

Варна ще изпрати на Мизия лопати, кофи, ботуши и други съоръжения за разчистване на щетите от наводнението. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних на брифинг в новото фургонно селище до „Аспарухово”, което беше открито официално вчера.

„Не може да бъдем безучастни към трагедията в Мизия, щом сме преживели същото. Към момента с помощта на „Хисар“ сме изпратили един тир с минерална вода, ще изпратим и ботуши, кофи и лопати, нужни за почистването“, каза Иван Портних. Общо 228 211, 88 лв. са постъпили по дарителската сметка на община Варна към момента, съобщи още кметът. От тях 150 500 лв. са от 8 общини - Харманли, Бургас, Пловдив, Плевен, Брезник, Елин Пелин, Лом, Цар Калоян. Те ще бъдат разходвани според решенията на съответните общински съвети. Даренията от физически и юридически лица са 71 190,20 лв. О чужбина са дошли 6 521,68 лв. По информация от БЧК дарените пари по тяхна сметка са за около 1 милион лева, които се разпределят от обществен съвет. По DMS сметката на Български дарителски форум, по техни данни, са внесени около 500 000 лв. Тези средства също ще бъдат разпределени от обществен съвет, в който Община Варна не участва. До БЧК и Български дарителски форум са изпратени списъци с нуждаещите се хора, пострадали от бедствието – 528 души. Данните постоянно се актуализират от страна на социалната дирекция към община Варна и районното кметство в Аспарухово.

„Отново благодаря на всички хора, които ни помогнаха в тежките дни! Надявам се на 15-ти август – Деня на Варна, да открием символа на доброволеца, който ще бъде поставен в Аспарухово, в знак на благодарност за протегнатата ръка от хиляди хора“, каза Портних. Проектът за фигурата ще бъде представен още тези дни. Творчески екип има грижата да бъде готов в най-кратки срокове. В Аспарухово продължават дейностите по укрепване. Към момента по домовете си са върнати хора на улиците „Кирил и Методий” и „Моряшка”. Там скатът е обезопасен, работи се по проект за противоерозионно укрепване, който ще обхване и гробищния парк, увери Портних. Работи се по 4 подпорни стени - на „Калач” 19-21, „Маркови кули” 28-30, „Найчо Цанов” 69-73. Трябва да бъдат укрепени скатове, да се отводни свлачището на „Розова долина”. Изготвено е задание за възстановяване на Аспаруховия парк и зелените площи в района, които заемат 115 дка, трябват средства за корекцията на двете дерета.

Съборени са общо 108 постройки в Аспарухово, от които 48 жилищни, 27 второстепенни (тоалетни, гаражи и др.), 32 търговски обекта, един социален център. Община Варна е подала искане за 1 854 000 лв. – чрез областния управител до Междуведомствената комисия - за всички неотложни аварийно-възстановителни работи. Още 10 млн. лв. се очакват за възстановяване и укрепване на района. 4,9 млн. лв. (индикативна стойност) са средствата за допълнителни дейности по възстановителни работи – тази информация е била поискана от Междуведомствената комисия преди 2 дни. 141,3 млн. лева са парите, за които Варна кандидатства пред фонд „Солидарност” на ЕС. Средствата са за дейности по цялостна превенция и укрепване на територията на общината. Това включва 101,3 млн. лв – за всички дерета – 50,7 км, 28 млн. лв – за всички свлачища, 12 млн. лв. за брегоукрепителни съоръжения.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.