iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Варим ракия повече от 10 века

Варим ракия повече от 10 века 07_1438066453

Българите варят ракия повече от десет века, като това доказва нова археологическа находка, за която съобщиха от Националния исторически музей (НИМ) вчера.

Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия от 11. век е открит при археологически разкопки на НИМ в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) от археолога Филип Петрунов, се казва в съобщението.

Това е

вторият дестилационен съд

за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (дн. Силистра). Всички дестилационни уреди са датирани от 10-и век.

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията, се казва по-нататък в съобщението. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през 15-и век.

Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от 16-и век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи “с мустаци”, които, отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на бившия министър Ми­­рослав Найденов

да регистрира ракията в Брюксел

като български продукт, отбелязват от НИМ.

След като миналата седмица зарадва българската общественост с новината за бликналата “чудотворна вода” в Голямата базилика в Плиска и покани премиера Борисов да посети мястото и “да се окъпе за здраве и късмет”, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи в понеделник за нова археологическа находка, която го води и до оптимистичното заключение, че “докато има ракия, България е непобедима!”.

“Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от 14-и век... “, казва директорът на НИМ Божидар Димитров.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.