iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Валежите тази година влошиха качеството на пшеницата

Валежите тази година влошиха качеството на пшеницата 09_1410166107

Падналите обилни валежи са влошили качеството на тазгодишната реколта от пшеница. Тази година се очаква по-голямата част от прибраното зърно да отиде за фураж. Причината е, че няма нужните качества за производство на хляб.

Това ще окаже влияние и на цената на хляба. Такива опасения изразиха земеделски производители от региона, които в края на миналата седмица се събраха на традиционната есенна среща, която се организира от фирма „Тирекс”.

Пред стопаните специалистите представиха нови сортове пшеница и ечемик, които са устойчиви на влага, както препарати за растителна защита.

Земеделските производители очакват и по-трудна есенна кампания тази година, защото жътвата на някои места все още не е приключила. Все още не е продадено зърното, затова стопаните нямат и нужните средства закупуване на нужните за семена, торове, горива и препарати. На срещата стана ясно, че те ще могат да разчитат на разсрочено плащане за закупуване на нужното за сеитбата на есенниците. Кампанията трябва да започне в края на септември- началото на октомври, като преди това трябва да се направи предсеитбената подготовка на площите.

В срещата, която бе в ресторант „Струма”, освен производителите и председатели на земеделски кооперации участваха директорът на областна дирекция „Земеделие” Георги Георгиев и директорът на регионалната структура на фонд „Земеделие” Иво Михайлов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.