iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В топ 3 на страните в ЕС сме, в които населението умира най-младо

В топ 3 на страните в ЕС сме, в които населението умира най-младо 05_1463201062

България е в топ 3 на страните в ЕС, в които населението умира най-младо, съобщи Националния статистически институт (НСИ), като данните показват, че българите живеят средно 74,5 години. Така страната ни оглавява черната класация заедно с Латвия, където средната продължителност на живота е същата.

Следват литовците, които умират на 74,7 години, докато най-дълго живеят хората в Испания и Италия. Там се радват на почти цяло десетилетие повече, като за испанците възрастта е 83,3 години, а за италианците – 83,2.

У нас средната продължителност на живота е намаляла с 0,2 години спрямо предходния период 2012 - 2014 г., уточняват от НСИ. По-млади си отиват мъжете, или средно на 71,1 години, докато жените имат почти 7 години повече - 78,0.

Във Враца и Монтана се наблюдава най-голяма разлика между двата пола, която достига до 8,3 години във Врачанско и 8 години в Монтанско. В Кърджалийска област разликата е само 6 години.

Именно там хората в България живеят най-дълго, или с година повече от средното, докато на другата крайност е Видин, където средната продължителност е 72,6.

В детайли очакваната продължителност на живот за навършилите 65 години българи е 16,0 години, като тя се е увеличила с малко повече от година. При мъжете е 14,1, а при жените - 17,5 години.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.