iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Радомир пенсонерите честваха бабинден вчера

В Радомир пенсонерите честваха бабинден вчера 01_1453480366

Клубът на пенсионера в гр. Радомир почете Бабинден, като участниците в празника направиха възстановка на стария адет като символично изкъпаха кукла бебе и дариха бабата с кърпа. Празникът бе уважен от кмета на община Радомир Пламен Алексиев, председателя на областното сдружение на пенсионерите Катя Христова и представители на Клуба на пенсионера от с. Дивотино.

Традиционно бабите изкъпаха кукла бебе и дариха с кърпа бабата, която се погрижи за него. Председателят на клуба Настя Найденова поздрави всички с празника и пожела повече внуци през 2016 година. Йорданка Ботева, която е пенсионирана медицинска сестра, разказа как се е отбелязвал празникът в миналото, а Катя Христова благодари за топлото посрещане и пожела много здраве на всички. Кметът на община Радомир Пламен Алексиев също поздрави бабите.

Бабинден е един от големите народни женски празници и е посветен на „бабата“ – жената, която помага при раждане. Отбелязването на празника включва къпане на малкото дете от бабата, угощение на младите майки в дома на бабата и влечугане (къпане) на бабата.

Къпането е съпроводено от благословии и намазване на детето с мед и масло за здраве. За угощението младите булки, на които бабата е бабувала през годината, носят в дома й хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат й да се измие и я даряват с кърпа, риза, престилка, чорапи. Влечугането на бабата е разпространено само в отделни селища в България. След угощението жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. На празника не се допускат мъже.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.