iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В пернишко са се родили 324 бебета от началото на годината

В пернишко са се родили 324 бебета от началото на годината 08_1439536882

324 бебета са се родили в Пернишка област от началото на годината до сега. Това става ясно от данните в националния регистър по раждания.

Областта продължава да е на опашката от останалите области в страната. Най-много бебета се раждат в София и Пловдив. Пернишко е сред последните в своеобразната класация – след миньорския град са само Разград, Видин и Ямбол.

Тенденцията се запазва в последните месеци. Акушер-гинеколози от града отчитат, че има почти тройно намаление на броя на ражданията. Като фантастика в момента се приема цифрата 1800 – а е имало години в които по толкова деца са се раждали за година в областта. За последните години обаче броят на ражданията в Перник за година не надвишава 600.

На национално ниво жените не само раждат по-малко и по-късно, но и бременността вече е свързана с повече усложнения.

Сериозен е броя и на недоносените бебета у нас. 9 от 100 деца у нас са недоносени. За сравнение в Европа средното число е 4 на 100 родени деца.

1 милион и 600 хиляди са жените в детеродна възраст у нас – с 360 000 по-малко за 15 години. Близо 2% от бебетата са родени от майки над 40 години, малко повече са родените от момичета, ненавършили 16.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.