iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник ще има нова 15-етажна сграда

В Перник ще има нова 15-етажна сграда 07_1437665628

Вдигат 15-етажна административна сграда между бившата пожарна и старото заведение „Звезделина” в Перник, като докладна по темата внася кметът Иван Иванов и ще се гледа на редовната сесия Общинския съвет.

Старейшините трябва да дадат разрешение за право на строеж по искане на съсобствениците на терена „Звезделина билдинг” ООД с управител бизнесмена Георги Милев и ЕТ „Румен Цинцов”. Община Перник е съсобственик на по-голямата част от имота.

Предвиденото застрояване съгласно инвестиционния проект е 10 332,38 кв. м. От тях Милев и цинцов притежават 1538,61 кв. м. Община Перник е съсобственик на голямата част от имота или на 8793,77 кв. м.

В заявлението си двамата бизнесмени са обявили, че искат да притежават вещното право на строеж за цялата 15-етажна сграда, заедно с подземен паркинг на две нива или 8258,65 кв.м. Това означава, че разликата между вещното право за строеж на зданието и това, което искат да придобият те е 6720,04 кв. м. Лицензиран оценител оценява тази площ по 142 лв. за квадратен метър или Милев и Цинцов трябва да платят на Общината 954 245, 68 лв. Кметът е съгласен с тази идея, остава да видим какво ще решат съветниците.

Остават 2073.73 кв. м, които Община Перник запазва за себи си, придобивайки вещно право на строеж за построяване на паркинг на две нива с обща разгъната застроена площ от 2073,73 кв.м. Поне такова е предложението на кмета.

Георги Милев и Румен Цинцов искат да бъдат освободени от заплащане на 2% местен данък и режийни разноски по учредяване на вещно право на строеж. В правомощията на Общинския съвет е да реши дали това ще бъде факт или не.

Кметът обаче предлага на ОбС освобождаване от налог и режийни разноски. Той е съгласен и с идеята на бизнесмените проектирането на сградата и на подземния паркинг да бъде съвместно с Община Перник, за да бъдат намалени разходите по проектирането.

Проектант на 15-етажното здание е студио „Идея-М” , т.е. бившият областен управител и екс.-зам. кмет арх. Михаил Михайлов. Заедно с него е и 28-годишният арх. Станислав Адамов – син на бившия зам.-кмет по времето на Антоанета Георгиева Георги Адамов.

Предназначението на зданието е за поща, административна сграда и обществено хранене.

Един от съсобствениците на същия имот зад старата пожарна е бил Милан Лепоев – един от създателите на вестник „Съперник”. Поради финансови затруднения той я продава на Общината и тогавашният кмет росица Янакиева я прехвърля на Румен Цинцов срещу вземания от Общината, които не са му издължени. Той пък подава голямата част от своя дял на Георги Милев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.