iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник повече малките жилища

В Перник повече малките жилища 09_1379096275

В Пернишка община преобладават едностайните и двустайни жилища, които са 54 процента от общия брой. В сравнение с общия брой домове в страната, те са с 9 процента повече, сочат данните на Общинския съвет. Относителният дял на средно големите жилища – тристайни и че тиристайни, е по-нисък в сравнени със средния за страната. В Пернишка община те представляват 38.3 процента, докато за страната процентът 46.8 на сто. Нашенци обаче могат да се похвалят с повече жилища на човек, според анализът на специалистите. В общината има 24891 сгради, сред които преобладават тухлените - 19 645. Панелките са 4235, от друг вида са 1011 постройки.

Средната цена на жилища в Перник регистрира леко покачване спрямо 2011 г. Най-скъпо се продават апартаментите в центъра на града. Предпочитан е и най-близкият до София квартал "Изток". През 2008 г. цената на жилища в Перник е достигнала най-високата си стойност - 1145 лв. на квадратен метър.

Привлекателността на Перник се увеличава поради свиване на тежката промишленост в града и последвало намаляване на вредните емисии, отчитат от Общинския съвет. Близостта до София и значително по-ниските цени на имотите привличат вниманието към Перник. По време на бума в продажбите на недвижими имоти са проектирани множество вилни зони покрай града, но предприемачите изчакват и отлагат реализирането им. Броят на сделките с вече застроени имоти значително е намалял, като голяма част от тях не се използват.

Общинският жилищен фонд като цяло е стар и амортизиран, сочи анализът. Той се състои от 685 апартамента и 20 къщи. Повечето от сградите са построени преди повече от 25 години, а средствата, които се получават от наеми, са недостатъчни за поддръжката им.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.