iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник отвори комплекс за социални услуги

В Перник отвори комплекс за социални услуги 10_1444724720

След дългия процес на деинституционализация в Перник отвори врати по проект BG051PO001-5.2.15-0006-C0001 Комплекс за социални услуги „ Посока: семейство ”. Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Комплексът се намира в кв. „Табана”, ул. „Илинден” 14. Предлага пет услуги: Център за ранна интервенция, Център за майчино и детско здраве, Дневен център за деца с увреждания, Семейно- консултативен център, Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с потребност от постоянна медицинска грижа.

Предоставяните услуги в комплекса са напълно безплатни.

Центърът за ранна интервенция цели превенция на ниво родилен дом- риск от изоставяне на дете с увреждания, деца с ниско тегло, като разполага със уютни и добре обзаведени стаи за майка с дете. Екипът на ранната интервенция включва рехабилитатор, медицинска сестра, социален работник, логопед. Услугата предлага домашни посещения и рехабилитационни програми в домашни условия.

Основните потребители на центъра за майчино и детско здраве са бременни и родилки, новородени и деца. Центърът разполага с акушеро- гинекологичен кабинет, педиатричен кабинет, кабинет за детска консултация. Кабинетите са оборудвани с модерна апаратура и добре обучен екип. Услугата е мобилна и предлага подкрепа в домашни условия като проследява бременността, насърчава кърменето, насоки при отглеждане на новороденото.

Дневният център за деца с увреждания е насочен към деца с двигателни, сензорни, генерализирани проблеми, забавяне в нервно- психичното развитие. Предоставя почасова, полудневна и целодневна грижа като включва рехабилитация /Войта терапия, кинезитерапия, лечебна физкултура/. Дневният център разполага с нови специализирани уреди за рехабилитация. Екипът, предоставящ услугата включва социални работници, рехабилитатор, логопед и психолог.

Семейно- консултативен център подготвя подрастващи и млади хора за семеен живот с консултации по семейно планиране и превенция на нежелана бременност, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск. Центърът предлага ранна диагностика на детското развитие, консултиране на родители, монтесори терапия, проективни техники, арт терапия, логопедична работа, подкрепа по социални въпроси. Екипът, работещ в семейно- консултативния център включва социални работници, психолог, семеен терапевт, социални сътрудници, медиатор.

Семейно- консултативният център е отворена услуга, входът към която е самозаявяване.

Център за настаняване от семеен тип за деца/ младежи с потребност от постоянна медицинска грижа е услуга от резидентен тип, предлагаща денонощна медицинска грижа от квалифициран персонал, активно включване на родителите в грижата за децата и обучение в осъществяването на необходимите за здравето на детето медицински дейности в извънболнични условия. Услугата цели пълноценно развитие на деца в условия и подходяща грижа максимално близка до семейната.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.