iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник има добра възможности за работа

В Перник има добра възможности за работа 12_1417513443

Сравнително благоприятни са възможностите за работа в областите Перник, Видин, Русе, Враца, Велико Търново, Кюстендил, София област и София-град.

Тези прогнози са правени на база отклонение от средната регистрация в бюрата по труда. При 40-годишните безработни пък Перник се оказва най-добрият регион за бързо намиране на работа. Тази група си намира по-бързо препитание в сравнение с 25-годишните.

Най-дълго се застояват в бюрата по труда без перспектива хората в Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Ловеч. Драматичните различия по области личат в социалните статистики и сега. Възрастните хора в столицата получават най-високи пенсии в страната, а най-ниските пари за старост се дават в Разград според данните на НОИ за първите девет месеца на годината. Разликата между двата града е значителна – ако в столицата средната пенсия е 369.51 лв., то в Разградско тя е едва 245.14 лв. При средна пенсия от 307.06 лв. за цялата страна се оказва, че едва в осем области пенсионерите всъщност получават тези пари и над тях. Всички останали 20 области са с много по-ниски пенсии от средната за страната.

С над средната пенсия са хората в градове като миньорския Перник, Кюстендил, в София-област и столицата, Стара Загора, Варна, Бургас, Хасково. Област Бургас се нарежда на второ място след столицата в класацията за най-високите пенсии – там средната пенсия за деветте месеца на тази година е 345.12 лв.

Границата от 300 лв. все още не могат да преминат пенсионерите в областите Благоевград, Враца, Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана и други. Габрово, Смолян и Ямбол също леко минават тази граница. Спрямо деветте месеца на миналата година средните пенсии във всички области у нас са се увеличили с 5 до 7%. Разликата в броя на заетите по региони достига до 42 пъти, ако се сравняват Видин и София. Двете области са твърде различни и по отношение на средната заплата – в София тя надвишава 1000 лв., а в дунавската област е два пъти по-ниска, съобщава ПИК.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.