iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В област Перник ръстът на заплатите от 2004 г. насам е по-висок от средния

В област Перник ръстът на заплатите от 2004 г. насам е по-висок от средния 08_1407215379

Доходите в София нарастват от 2004 г. насам с такъм темп, че останалите области нямат шанс да ги настигнат никога. Това посочва в свой анализ Института за пазарна икономика.

За периода 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12,79% при среден темп за страната от 8,50%. Най-бавно се увеличават доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година. А само в шест области темпът на растеж е по-висок от средния на страната - София (град), Пловдив, Стара Загора, Перник, Плевен и Ямбол.

Но я си представете хипотетична ситуация - ако доходите в София се замразят, в кой град ще ги настигнат първи? Отговорът е Перник, там това ще се случи през 2016 г. Плевен и Стара Загора са след това - 2017 г. Няколко години по-късно това могат да постигнат Пловдив (2018 г.), Варна, Габрово и Ямбол (2019 г.). Другата крайност е Ловеч, където биха настигнали столицата по доходи едва през 2044 г.

Средният темп на нарастване на доходите зависи най-вече от състоянието на пазара на труда, тъй като работната заплата формира над 50% от общия доход на домакинствата в страната, показва анализът на ИПИ. Възрастовата структура на населението също е важен фактор - колкото по-голяма част от жителите на една област са в пенсионна възраст, толкова по-голям дял от общия доход на домакинствата се формира от пенсии.

Така например пенсиите формират една 14,1% от доходите на домакинствата в столицата и цели 32% от доходите във Видин. Високият дял на доходите от пенсии в общия случай предполага не само по-ниска начална база на общия доход, но и по-бавен темп на нарастване поради административното определяне на този тип доход.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.