iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В лошо състояние са 9 микроязовира в област Перник

В лошо състояние са 9 микроязовира в област Перник 06_1403591167

Експерти са извършили проверка на състоянието на водоемите на територията на Област Перник. Това е станало по заповед на областния управител на Пернишка област арх. Михаил Михайлов от 16.04.2014 г.

В комисията участваха специалисти от Хидротехнически район Перник, „Басейнова дирекция”, ОУПБЗН – Перник, РИОСВ – Перник, ХЕС – предприятие „Язовири и каскади” към НЕК, „Топлофикация” АД. От 12.05. до 20.05 2014 г. бяха проверени всички 29 язовира, 2 сгуроотвала и речното корито на р. Струма.

Комисията е установила, че пътищата от населените места до водните обекти се поддържат в сравнително добро състояние. В добро техническо и експлоатационно състояние са 11 язовира на територията на областта – яз. „Осломе”, яз. „Бушляк”, яз. „Ярловци”, яз. „Бегуновци”, яз. „Долня Диканя” яз. „Извор”, яз. „Красава 2”, яз. „Слаковци”, яз. „Дрен”, яз. „Червена могила” и яз. „Ярджиловци”.

В задоволително техническо и експлоатационно състояние са 9 язовира – яз. „Студена”, яз. „Пчелина”, яз. „Върбица”, яз. „Брезнишки извор”, яз. „Красава 1”, яз „Рутеш”, яз. „Расник” и яз. „Върба”. На яз. „Студена” на някои места е нарушена целостта на облицовката на стената. Спешно се нуждаят от ремонт филтрационната система, короната и др. съоръжения в язовирната стена. На яз. „Пчелина” хидравличната клапа в кулата на основния изпускател е застопорена в отворено състояние.

В лошо техническо и експлоатационно състояние са 9 микроязовира – „Мещица”, „Бобораци”, „Стефаново”, „Кошарево”, „Завала”, „Брезник”, „Конска”, „Лялинци” и „Прибой”. 4 от тези язовири са празни. Предписания за незабавно изпускане на водоемите ще бъдат дадени на собствениците на яз. „Стефаново”, който е отдаден на концесия и яз. „Конска” – стопанисван от общ. Брезник. Същото предписание е издал областният управител на Пернишка област на собствениците на двата язовира още през септември миналата година след извършената редовна есенна проверка на състоянието на водоемите в областта. До момента това не е направено.

Предписания за отстраняването на всички констатирани нередности ще бъдат дадени и на останалите собственици на водоеми на територията на областта. Сроковете в зависимост от степента на спешност и сложност на необходимите ремонти ще бъдат от юли 2014г. до април следващата година.

Според протокола на проверяващата комисия коритото на р. Струма на територията на гр. Перник е почистено с изключение на участъка между моста при „ВиК” и жп линия. Поддържането на коритото на реката е ангажимент на община Перник. Нивото на яз. Студена е 23 млн. куб. м. и се изпуска контролирано.

Създадена е организация при появата на висока вълна по поречието на р. Струма да се уведомят компетентните органи на областите Кюстендил, Благоевград и „Басейнова дирекция Западнобеломорски район” – гр. Благоевград. Изготвени са списъци на аварийни групи и техника, които ще участват при аварии по хидро-техническите съоръжения. Изготвени са аварийни планове за всички потенциално-опасни язовири, сгуроотвали и хидро-технически съоръжения. Осигурени са телефонни връзки с дежурните по ОбСС и ОСС и с ръководителите на съответните институции.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.