iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В хасковските училища има въшки

В хасковските училища има въшки 11_1446641535

Въшки налазиха хасковски училища и докараха до истерия ученици и техните родители, като поне три училища - едно ОУ, едно СОУ и гимназия, имат огнища от напастта при това в повече от един клас. Заразата се разпространява светкавично, защото дори една въшлясала глава е способна да зарази цял клас, предупреждават медицинските лица в училищата.

Най-паникьосани са гимназистки, на които заявили че трябва да подстрижат косите си. Това е най-ефективния начин за справяне с проблема, плюс спрейовете и шампоаните. Стигнало се дотам, че деветокласничка избягала от вкъщи, като категорично заявила че предпочита да е с въшки вместо да се лиши от къдриците си. Това обаче няма как да се случи, защото освен за своето здраве, тя ще представлява заплаха и за околните. Девойката все пак била придумана да се прибере вкъщи, като родителите и склонили първо да опитат с препарати, при условие че поне седмица детето няма да ходи на училище. 16-годишната склонила. Обаче възникнал нов проблем. В 3/4-ти от хасковските аптеки препоръчваните като най-ефективни препарати срещу въшки, просто ги няма. Дрогериите не ги зареждали защото няма търсене. Според дългогодишни фармацевти, най-ефективни са шампоана Виприн, при наличие на въшки, и Хидрин протект, за превенция. Но макар и евтини/до 15 лв сумарно/ лекарствата отъствали от наличностите в по-малките аптеки. Намирали се само във веригите. „Отдавна Хасково е нямал атака от въшки, но с отменянето на профилактичните програми, тази напаст ще изплува все по-често“ коментират хасковските джипита, които не са изненадани от сигнала.

Напълно изненадани обаче бяха от Регионалната здравна инспекция РЗИ, които се оказа че не знаят нищо за напастта. От ръководството на РЗИ обявиха че ще назначат извънредна и нарочна проверка, която ще бъде извън тематичната такава, която се провежда веднъж на едно тримесечие. Здравните обаче признаха че проверяват повече детските градини, за училищата били „изненадани“, че това се случва.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.