iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Драгичево ще има кушии

В Драгичево ще има кушии 03_1458233306

Стопаните на коне и любители на конните надбягвания от няколко селища в Пернишко се събират на Тодоровден в Драгичево, като вВ кушиите ще участват между 30-40 състезатели от Драгичево, Бучино, Кралев дол, Дивотино, Люлин, кв.Мошино , очакват се и участници от Брезник и Владая.

Така Драгичево става за първи път център на народните кушии за състезатели от няколко селища. Инициативата е на кметството в селото.

Празникът ще започне в 10 часа в събота в центъра на селото, където детски самодейни състави ще поздравят участници и публика със свои изпълнения. След това от 11 часа ще има водосвет в черквата, а стартът на конните надбягвания ще бъде даден в 12 часа в местността Старо село.

Ездачите ще си оспорват купите в три дисциплини- теглене на шейна до 400кг и над 400кг., както и конни надбягвания.

„За победителите ще има купи в трите дисциплини, както и парични награди. Надяваме се, че това сборно състезание ще бъде по-атрактивно, както за самите участници, така и за публиката”- каза кметът на Драгичево Виктор Викторов.

И този път, както бе по време на благотворителния мач с ветераните от ЦСКА, събитието ще мине под знака на благородна кауза. Ще бъдат пуснати няколко кутии за дарения, като със събраните средства ще бъде подпомогнато малко момче от селото, страдащо от детски паралич.

Досега кушии на Тодоровден имаше само в някои от селата на територията на общината. За първа година Конския Великден ще бъде отбелязан със сборни надбягвания, а идеята е следващата година ездачите да се съберат в друго село.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.