iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Богданов дол направиха събор

В Богданов дол направиха събор 05_1462603836

Покровителят на скотовъдците и стадата св. Георги събира стотици на традиционния празник в пернишкото село Богданов дол, като съборът е най-големият в общината и традиционно събира много гости и жители на околните села. Всяка година тук се пресъздава обичаят „Премуз” и се раздават награди за най-добър стопанин, надоил най-много мляко от стадото си.

Празникът протича с много песни, танци и веселие. Неотменна част от него е чевермето. По стара традиция се довеждат и пазачите на стадата – огромни овчарски кучета.

На празника, който се провежда в китна долчинка в центъра на селото, идват мало и голямо, прииждат и гости от близките населени места. На големи дървета се провесват дълги гергьовски люлки, овързани с китки цветя за здраве. Както винаги, те не остават празни и за миг, а децата се редят на редичка, за да седнат, да се отлепят от земята и да полетят. Празникът започва в 10 часа.

Гергьовден събира на едно място и жителите на село Драгичево, където също ще бъде демонстриран обичаят „Премуз”. Ще има и парад на кучета. Прегледът на домашните любимци започва в 10 часа в местността “Старо село”.

Гергьовден ще срещат и селата Вискяр и Витановци. В Лесковец на празника ще изнасят колачи.

В Бела вода пък ше раздадат курбан на Гергьовден за здравето на животновъдите. На следващия 7 май беловодци се събират пак за традиционния си събор на Томина неделя. От 17.30 часа на площада започва концерт, посветен на 60-годишнината от обявяването на Бела вода за квартал на Перник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.