iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се жертвите на нова телефонна измама

Увеличават се жертвите на нова телефонна измама 11_1415262266

Жертвите на новата престъпна схема на телефонните измамници - даване на пари за болен от ебола, се увеличават. Това предупреди МВР.

Сценарият е следният: Непознат глас, представящ се за медицински работник, съобщава на жертвата - обикновено възрастен човек, че негов близък е заразен с ебола и се нуждае от скъпоструващо лечение, без което ще настъпи усложнение на състоянието му. Обикновено друг човек, който се представя за санитар, прибира сумата от притеснените хора от домашния им адрес или от друго уговорено по телефона място.

Полицията е задържала 10 телефонни измамници при съвместна акция в Благоевград, Варна, Велико Търново и Плевен в понеделник. Във Варна минути след получаване на пари от жертва са задържани двама мъже, единият известен като автор на кражби и измами. В Горна Оряховица и Левски при извършване на измама са заловени още 8 души от същата престъпна група.

От арестуваните са иззети множество мобилни телефони, SIM-карти. Установено е, че задържаните са извършили множество телефонни измами и опити за измами в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Шумен, Варна, Стара Загора, София. Те звънели на случайно избрани телефонни номера и лъжели, че искат да предадат пратка от чужбина с важни документи. Обяснявали, че получателят дължи сума, която по-късно ще му бъде възстановена.

WI-FI

ДАНС задържа нигериец, който с помощта на техника и антени с висок обхват прихващал от разстояние интернет трафика на различни потребители. Така успявал да влезе незаконно в пощенски кутии и електронни банкови сметки и да извършва транзакции към контролирани от него сметки. Иззети са множество дигитални носители на информация, преносими компютри, мобилни телефони и Wi-Fi антени.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.