iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се нелегалните цигари у нас

Увеличават се нелегалните цигари у нас 12_1418805412

Делът на цигарите без бандерол през второто тримесечие на 2014 г., които се продават у нас, е достигнал 20%. Това сочат данни от ново проучване на агенцията AC Nielsen.

Той се е увеличил с около 5 процентни пункта в сравнение с началото на 2012 г. Оттогава се правят изследвания по поръчка на инициативата „Срещу незаконната търговия”, която обединява митниците, МВР, Центъра за изследване на демокрацията и пет големи тютюневи фирми: „Булгартабак Холдинг”, „Филип Морис България”, „Бритиш Америкън Табако Трейдинг България”, „Джапан Табако Интернешънъл България” и „Импириъл Табако България”.

Градовете с най-висок дял на незаконната търговия с цигари са Сливен (70%), Свиленград (65,4%), Сандански (48,5%), Пазарджик (45,5%) и Пловдив (43%).

Според данни на Центъра за изследване на демокрацията през последните 15 години финансовата щета за държавата от нелегалното разпространение на тютюневи изделия се увеличава, тъй като акцизите добиват все по-голяма тежест при формирането на бюджетните приходи. Всяка година на нелегалния пазар в България се продават около 140 милиона кутии цигари, от което държавата губи между 400 млн. и 500 млн. лв.

Продажбата на цигари без бандерол и контрабандата на цигари през границата създават работа на близо 15 000 души, а около 400 000 българи употребяват нелегални цигари. Тази масовост в дългосрочен план създава рискове търговците да се включат в международни криминални структури и да расте насилието, с което е свързано преразпределянето на нелегалния пазар, според анализ на центъра.

Заради неблагоприятните тенденции инициативата „Срещу незаконната търговия” започва национална информационна кампания за борба с нелегалната продажба на цигари, обявиха вчера участниците в нея. Основното послание е, че с купуването на цигари без бандерол на практика се подкрепят различни форми на организираната престъпност - трафик на хора, незаконна търговия с оръжие и разпространение на наркотици. Кампанията ще върви предимно чрез постери, които ще се разпространяват по билбордове и спирки.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.