iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се хората, които бързат да се пенсионират

Увеличават се хората, които бързат да се пенсионират 08_1439359479

Броят на хората, които се пенсионират в последната година, преди отново да започне да действа поредната пенсионната реформа, се увеличава.

С 16 на сто са се увеличили новите пенсии за първите шест месеца на тази година в сравнение с 2014 г. През 2015 г. продължи да расте само стажът за пенсия - с по 4 месеца за мъжете и жените, а възрастта е замразена за втора поредна година. Така тази година мъжете се пенсионират с 38 години стаж на 63 г. и 8 месеца. Жените излизат в пенсия с 35 години стаж на 60 години и 8 месеца. Догодина и стажът, и възрастта за двата пола ще се увеличат с по 2 месеца.

За шестте месеца 55 585 българи са се пенсионирали - с близо 16 на сто повече от 2014 г. От тях лични пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 30 957 души. Те са се увеличили с 24 на сто. За сравнение - през миналата година имаше истински наплив от нови пенсионери заради неяснотата какво ще се случва в бъдеще. Например за първите шест месеца на 2014 г. НОИ отчете с 41% повече нови пенсии, а излезлите в заслужен отдих бяха малко над 48 хил. души.

Инвалидните пенсии остават почти без промяна - отпуснатите 15 370 пенсии са с едва 38 по-малко спрямо миналата година. Като дял обаче те са по-малко - тази година са почти 31%, а миналата година бяха 35 на сто.

Пенсионираните през тази година военни, полицаи и други служители от сектор "Сигурност" също бележат значителен ръст за втора поредна година. Те са се увеличили с 26 на сто за година - към края на юни са 1773. От 1 януари освен сегашното изискване за 27 години стаж, от които 2/3 специализиран, за тези служители се въвежда и минимална възраст - 52 години и 10 месеца. За служителите, които изпълнят условието за стаж до края на годината, се дава гратисен период до края на 2018 г. - дотогава те ще могат да се пенсионират независимо от възрастта си с 27 години стаж. Заради пенсионерите в МВР вътрешният министър Румяна Бъчварова иска още 16 млн. лв. за обезщетения въпреки заплахата на премиера да приема искания за допълнителни пари само с оставка на съответния министър.

НЕДОСТИГАЩ СТАЖ

3711 българи са се пенсионирали тази година на 65 г. заради липса на стаж. Тази възможност съществува за хора, които имат поне 15 г. труд. Това са само новите пенсии, за които е подадено заявление след 1 януари, уточниха от НОИ. Заради изискването за по-висок стаж експертите очакват проблемът да се задълбочава и занапред.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.