iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се глобите за пушачите, които нарушават закона

Увеличават се глобите за пушачите, които нарушават закона 05_1431936213

Проверките как се спазва забраната за тютюнопушене тази година намаляват. Това показва справка на здравното министерство, като от Нова година до 7 май регионалните здравни инспекции са посетили 57 347 обекта, с 10 524 по-малко в сравнение със същия период на м.г.

В същото време обаче размерът на глобите при хванатите нарушения е значително по-голям. При по-малко извършени проверки т.г. наложените санкции са 277 150 лв. - с около 60 000 лв. повече спрямо същия период на м.г.

Това означава, че при общо 302 санкции средният размер на глобата е 917 лв. За сравнение, през м.г. средната санкция е била 592 лв. От МЗ обясниха, че сумите по наложените с наказателни постановления глоби и имуществени санкции не са в пряка зависимост от броя на проверките, предписанията, актовете и наказателните постановления, а от тяхната събираемост.

Интересен е фактът, че т.г. продължава тенденцията болниците да са по-проверявани от баровете, дискотеките и ресторантите. Данни в справка на МЗ за "Сега", изготвена в края на м.г. посочиха, че проверените обекти за хранене и развлечение, където се очаква нарушенията да са най-масови, са по-малко отколкото лечебниците. От началото на т.г. до 7 май лечебните и здравни заведения, подложени на контрол, са 14 859, при 11 090 проверки в заведенията за хранене и развлечение. Най-малко съблюдавани за нарушения на Закона за забрана на тютюнопушенето и тази година са детските градини и училищата - общо 8179 закрити обекти за обществено ползване.

През годините забраната за пушене на цигари на обществени места срещна множество привърженици и противници. По време на кабинета "Орешарски" депутати от БСП и "Атака" се опитаха да смекчат режима за пушене на закрито с мотива, че забраната не се спазва и че в заведенията масово се пуши, особено след 22.00 часа. Частичното връщане на отмяната на забраната беше и предизборното обещание на левицата, но то така и не се случи.

БЕЗ ПРОМЯНА

И към момента размерите на глобите за нарушителите остават непроменени - от 300 до 500 лв. при първо нарушение, а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Санкцията за едноличните търговци е от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобите сумата скача два пъти - от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.