iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават екотаксите за вноса на стари автомобили

Увеличават екотаксите за вноса на стари автомобили 07_1436949917

Промени в екотаксите при вноса на автомобили предвижда Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Мярката е част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха, обяви вчера екоминистърът Ивелина Василева.

"С 3% ще бъдат увеличени продуктовите такси за старите автомобили. В същото време с 5 на сто ще се намалят таксите за новите коли. Целта е да се стимулира покупката на нови превозни средства, които отделят по-малко вредни емисии", обяви министър Василева.

В момента в Европейския съд в Люксембург срещу България върви дело, заведено от ЕК, за превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха. Промяната на екотаксите е част от мерките, които страната ни предприема срещу проблема с мръсния въздух. Според последни изследвания българските градове са сред най-мръсните в Европа, като автомобилният трафик се определя за основен причинител на запрашаване заедно с отоплението на твърдо гориво през зимата.

Според готвената от екоминистерството наредба екотаксата за нови коли ще падне от 146 до 138 лв., а за тези до 5 години ще стане 194 лв. вместо сегашните 200 лв. За автомобили от 5 до 10 г. обаче таксата ще бъде увеличена с 3% - от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г. ще се вдигне от 267 на 275 лв. Новите такси ще влязат в сила наесен, след като бъдат одобрени от Министерския съвет. От МОСВ уточниха, че с тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили. За промяна в облагането на автомобилите в зависимост от възрастта им се говори от години, но без да има конкретни стъпки. Средствата от екотаксата отиват в държавното Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което отговаря за реализирането на различни проекти.

В България има регистрирани над 3.6 млн. превозни средства, като се купуват предимно автомобили "втора употреба". Според министър Василева 66% от колите у нас са поне на 10 години, а средната им възраст е между 18 и 25 г. Освен чистотата на въздуха страната ни ще се сблъска с още един сериозен екологичен проблем. Според анализа на експерти в МОСВ на базата на спецификата на автомобилния парк у нас в следващите 5 г. ще се амортизират много от старите коли. Това ще генерира голямо количество отпадъци от излезлите от употреба возила.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.