iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличава се пропастта между бедни и богати

Увеличава се пропастта между бедни и богати 06_1434444244

Очаква се милионерите да контролират близо половината от личното богатство в света през 2019 г., като това сочи ново проучване, което предполага, че разделението между бедните и богатите ще продължи да се увеличава.

Според доклада на Boston Consulting Group (BCG) броят на милионерите по света се е увеличил до 17 милиона през 2014 г., в сравнение с 15 милиона през 2013 г. Милионерите по света в момента контролират 41% от 164-те трлн. долара лично богатство, в сравнение с 40% през 2013 г.

В доклада се казва, че милионерите се очаква да контролират 46% от богатството в света през 2019 г. Увеличението на състоянието на богатите се дължи предимно на ръста на фондовите борси и на цените на активите по света.

Според BCG, 73% от ръст в световното частно богатство през 2014 г. е дошъл от пазарното представяне на вече съществуващи активи, а не от новосъздадено богатство или бизнес.

САЩ все още има най-голям брой милионери. Тази част от населението се е увеличила с 4.7% през миналата година до 6.9 милиона. (от BCG определят милионерите като домакинства с бързоликвидни активи за над 1 млн. долара като пари в брой, акции, ценни книжа, пенсионни средства и други финансови активи.

В тяхната оценка не се включват имоти, притежание на компании и колекционерски и потребителски стоки). Китай се нарежда на второ място по брой на милионерите през 2014 г. Милионерите там са се увеличили с 3.6 милиона от 2.4 милиона преди това. Третото място е за Япония, където милионерите са нараснали от 1.07 милиона до 1.12 милиона.

Швейцария може да се похвали с най-голяма концентрация на милионери или милионери на глава от населението. Общо 13.5% от населението на страната са милионери. Бахрейн се нарежда на второ място по този показател с 12.3%, следван от Катар с 11.6%.

Докладът подчертава и нарастващото разделение между богатите и супербогатите. Според него богатството на милиардерите и на тези със стотици милиони се раздават на по-голям ръст в богатството, отколкото обикновените милионери. Броят на ултрабогатите, които разполагат с по над 100 млн. долара се очаква да се увеличи с 19% в световен мащаб и с 12% в Северна Америка до 2019 г. За сравнение броят на тези с между 1 и 20 млн. долара активи се очаква да се увеличи само с 6.9%.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.