iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уредници, реставратори, библиотекари протестираха днес

Уредници, реставратори, библиотекари протестираха днес 11_1448373309

Уредници, реставратори, библиотекари и хора на изкуството изказаха днес недоволството си. Те протестираха пред сградата на Минния музей в Перник.

Те протестираха заради ниските заплати и лошите условия на труд. Според синдикатите голяма част от служителите в културните институции работят на минимални заплати.

Протестът бе организиран от двете синдикални организации – КТ „Подкрепа” и КНСБ. В него се включиха и техните лидери – Наташа Ангелова и Любомир Жотев.

„В Регионалния исторически музей работят висококвалифицирани специалисти за 400-500 лева месечно заплащане. Младите колеги постъпват на работа в музея на 400 лева, пише в специална декларация от членове на двете синдикални организации, която ще бъде изпратена и до кмета на община Перник д-р Вяра Церовска. Според тях исканията са да бъде увеличен бюджетът за културното наследство, за да може възнагражденията да нарастват поне с 50%, а стартовата заплата на младите специалисти да стане 600 лева.

Сред протестиращите застанаха и директорите на музея Емилия Велинова, на библиотеката Росица Симеонова и на галерията Елена Темелкова.

По думите на Велинова в музея работят 30 човека. Средната заплата там е между 430-550 лева за уредници.

В регионалната библиотека „Светослав Минков” щатният състав пък е от 20 човека.

„Всеки, който работи в институцията се изисква магистърско образование. Един млад специалист обаче може да започне работа на минимална работна заплата. Смисълът на протеста е свързан не само със заплащането. Но малкото средства, които се предвиждат като бюджет, не позволяват ръководството на библиотеката да закупува нови книги”, обясни директорът на библиотеката Росица Симеонова

Петима са служителите в галерията, които също работят за заплати близки до минималната, има и служител под нея, посочи директорът Елена Темелкова. Тя обърна внимание, че освен средствата за заплати задължително трябва да се помисли за повече средства за съхранението на фонда и за условията на работа.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.