iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ударно се разрушават и последните части от сградата на завод „Струма”

Ударно се разрушават и последните части от сградата на завод „Струма” 08_1471669811

Ударно се разрушават и последните части от сградата на бившия машиностроителен завод „Струма”, като вече нищо не напомня за първия такъв завод в страната. Сега въпросът е за какво ще се използва терена, който ще остане след руините. „Заводът е приватизиран отдавна, теренът никога не е бил общински. Така че, дори да сме имали желание да направим нещо, това е невъзможно. Собственикът ще реши за какво да използва площта” – каза зам.кметът по строителство Владислав Караилиев. Той недоумява откъде се пускат различни проекти, основно в социалната мрежа за бъдещето на това място.

„Разпространява се проект, който е дипломна работа на студентка. Тя просто е изразила своето си виждане. Но „Музеен комплекс Металик” никога не е бил тема на обсъждане, нито има бъдеще.И не разбирам защо сега се вади отново, без всякаква логика” – каза още Караилиев. Завод "Струма" бе раздържавен през 1999 г. чрез масова приватизация. Негов собственик стана приватизационният фонд "Възраждане", а впоследствие - "Бесттехника" АД. През 2005 г. германската верига "Кауфланд" купи 13,6 дка с десет производствени сгради, които бяха разрушени и бе построен хипермаркет.През лятото на миналата година останалите 15 дка земя и сгради от машиностроителния завод са станали притежание на "Уникo 99" EOOД.

МОЛ, голям паркинг, магазин на голяма търговска верига, жилищна кооперация – това са само част от бъдещите планове за терена, според градските легенди. Какво ще стане ще се види скоро. Всичко зависи от решението на собствениците на изчезналата вече сграда и терена.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.