iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици от Добрич се свързаха с Международната космическа станция

Ученици от Добрич се свързаха с Международната космическа станция 11_1415185977

Във вторник ученици от добричката езикова гимназия "Гео Милев" осъществиха уникална радиовръзка с Международната космическа станция.

Тийнейджърите успяха да се запознаят с живота сред звездите лично от астронавтите, които в момента са на борда на високотехнологичното съоръжение.
Интересът към събитието, което първоначално беше предвидено за 25 септември, когато е празникът на града, беше огромен. От НАСА обаче го отложиха за вчера поради технически причини, съобщи Радио Добруджа.

Идеята е на Александър Петров, възпитаник на престижната гимназия в Добрич, който вече учи Космическо инженерство в Холандия. Това разказа за "Новинар" Славен Стоянов, който е един от организаторите на проекта. В разговора с астронавтите се включи и английско училище в Кувейт, което от своя страна също зададе 10 въпроса на екипажа на станцията.

"Беше изключително интересно. Въпросите, които зададохме на астронавтите, бяха от всички сфери на живота им на станцията", обясни Славен.

В хода на разговора един от членовете на звездния екипаж чистосърдечно си признал, че се надява някой ден да се срещне с извънземно и да намери общ език с него, за да му зададе всички въпроси, които има. Естествено, учениците от Добрич не пропуснаха да попитат космонавтите и за евентуален полет до Марс.

Отговорът, който получиха от Международната космическа станция, е, че това се очаква да стане факт до 15 години, като преди това на Червената планета ще бъдат изпратени модули, които да улеснят пребиваването на хората в неблагоприятната среда без кислород и с различни температурни амплитуди.

Астронавтите дори издали, че макар и далеч от Земята, не пропуснали да гледат Световното първенство по футбол, което се проведе в Бразилия преди няколко месеца. Имали възможност и да провеждат видеоразговори със семействата си всяка неделя вечер, пожелавайки им лека нощ, докато минават на хиляди километри разстояние над родните си континенти.

В радиовръзката не беше спестена и техническата информация за станцията. Добричките ученици бяха запознати дори с аварийния план за действие при извънредни ситуации. В подобни моменти цялата кабина се разхерметизира и модулите се изключват, за да не избухне пожар.

Накрая астронавтите обясниха, че в свободното си време залягат упорито над фитнес в безтегловно състояние, за да се предпазят от атрофия на мускулите, което би ги обездвижило при прибирането им на планетата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.